Amam


Tursko kupatilo – Amam nalazi se u centru Sokobanje i datira iz 15. veka. Jedini je originalni amam u funkciji na ovim prostorima. Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi, o čemu svedoče stari temelji i fragmenti antičkih opeka, kao i rimski mozaik pored bazena u ženskom kupatilu. Manja kupatila, koja se danas nalaze u sklopu kompleksa su iz perioda vladavine Turaka.


Kupatilo je više puta obnavljano kako bi zadržalo svoju veoma značajnu istorijsku vrednost, turističku atraktivnost i zdravstveno-rekreativnu funkcionalnost  Prvi put je obnovljeno u 19. veku (1834.god.) za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Iz tog perioda datira i kneževa kada, koja je pod zaštitom države i predstavlja muzejsku vrednost.  Poslednji put je, pod nadzorom niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekonstruisano 2005. godine.
Tursko kupatilo ima dva termomineralna izvora "Sv Arhanđel" i "Preobraženje", temperature između 43 i 50ºC. Indikacije: različite vrste reumatizma, posttraumatska stanja i stanja posle povreda. U okviru Amama nalazi se prirodni inhalatorijum čija isparenja sadrže gas radon i koriste se u lečenju različitih respiratornih oboljenja.


Amam danas funkcioniše kao Wellness centar , jedinstven u svetu. U Amamu su banjskim gostima na raspolaganju različiti wellnes programi koji obuhvataju manuelne i podvodne masaže, biserne kupke i kupanje u termalnoj vodi, što uz orijentalnu muziku i miris zrelih pomorandži, predstavlja jedinstven užitak.