Dimitrovgrad


Poganovski manastir


Na petnaestak kilometara od Dimitrovgrada u dolini reke Jerme smešten je Poganovski manastir (Sv. Jovan Bogoslov). Sagrađen je krajem XIV veka, a oslikan krajem XV veka.


Poganovski manastirManastir Sv. Kirik i Julita kod sela Smilovci, u narodu je poznat kao manastir „Sv. Ćirik“, podignut je 1839. godg. Na temeljima hrama koji je ranije postojao.


Manastir je  građen  običnim i tesanim kamenom sa svodom i pokriven pločama . Sam manastir nalik je katoličkoj katedrali. Udaljen je oko 16km od Dimitrovgrada.


Manastir Sv. Kirik i JulitaCrkva Roždestvo Presvete Bogorodice sagrađena je 1882. godine.


Najveća vrednost crkve je ikonostas. Rađen je od šimširovog drveta u tehnici „čipka“, gotovo jedinstvenim na ovom području. Radili su ga majstori Samokovske škole. Crkva se nalazi u samom centru Dimitrovgrada.


Crkva Roždestvo Presvete BogorodiceJužno od Caribroda u neposrednoj blizini grada, nalazi se crkvica Sv. Dimitrija, popularno nazvana "Manastirče". Smeštena je u podnožju planine "M'rtvina" između borove i hrastove šume.


Prema predanju, koje je vezano za izgradnju crkvice Sv. Dimitrija u Caribrodu, kaže se da je ona sagrađena na inicijativu osamdesetogodišnjaka deda Made. Izgradnja manastira je završena 1870. godine. U crkvi se nalaze ikone Sv. Dimitrija i drugih svetaca. Posle izvršenih radova na renoviranju, manastirska crkva je osvećena 7. novembra 1996. godine. Asfaltiran je i prilazni put , a u neposrednoj blizini manastirskog kompleksa je izgrađena staza za zimske sportove. Manastir Sv. Dimitrije je omiljeno izletničko mesto Dimitrovgrađana.


Crkvica Sv. Dimitrija - Manastirče