Rtanj


Planina Rtanj (1560m) se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, u blizini jednog od najznačajnijih banjskih centara u Srbiji – Sokobanje, kao I u blizini Boljevca. Prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji i spada u karpatsko-balkanske planine.


Rtanj


- Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov.
- Ova planina je poznata po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju, vatrenim loptama, koje predstavljaju prirodni fenomen, i drugim kuriozitetnim i neobjašnjivim pojavama, i zbog toga privlači veliki broj avanturista.
-  Poseban izazov predstavlja uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav
- Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj (Saturea montana). Svake godine 07. jula, u okviru manifestacije „Sv Jovan Biljober“,se iz Sokobanje organizuje izlet do Rtnja, gde posetioci uz pratnju stručnih vodiča beru lekovito bilje na padinama Rtnja. Pored ove manifestacije ističemo i Božićni uspon na Rtanj koji okuplja oko hiljadu učesnika iz cele Srbije, kao i Vidovdanski uspon na Rtanj, jedan od najlepših noćnih uspona koji okuplja na stotine planinara i rekreativaca iz cele Srbije, oba sa mestom polaska u Boljevcu.


Rtanj- Značajnu tuističku atrakciju i svojevrstan kuriozitet predstavlja jama Ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani najvišeg vrha Rtnja. Ulaz u jamu je na dnu plitke vrtače, širine oko 20 metara u prečniku. Dužina jame je 50 metara, ulaz se postepeno sužava, na kraju se ulazi u prostranu dvoranu, širine 15 i visine 10 metara. Dno dvorane je ravno, pokriveno glinom i kamenim blokovima. Unutrašnja temperatura ledenice je prilično ujednačena, kreće se od -2 preko leta, do -4 tokom zime
-
Na Šiljku se nalaze ostaci crkvice-kapele Sv. Đorđa, koja je izgrađena 1935. godine, u znak sećanja na  Julijusa Minha, vlasnika rudnika "Rtanj". U njenoj izgradnji učestvovalo je oko 1.000 radnika (sav potreban materijal i kamen za izgradnju dopreman je na vrh Rtnja magarcima). Na žalost, kapelicu su u nekoliko navrata dinamitom razrušili tragači za zlatom.
- Do Rtnja se može stići iz više pravaca, preko sela Mužinac (15 km od Sokobanje) ili Nikolinac kod Sokobanje, ili sa Boljevačke strane od Starog rudnika ili Lukova