Ozren


Ozren je planina iznad Sokobanje. Put od Sokobanje do Ozrena je dug oko 5 km. Na ovoj planini smeštene su dve bolnice. Jedna za plućne bolesti zbog nadmorske visine i borovih šuma, a druga je za lečenje očnih bolesti, zbog obilja zelenila i povoljne ruže vetrova (stujanje i mešanje više vazdušnih struja) koja pogoduje ovoj vrsti lečenja.


Ozren


Najviši vrh Ozrena je “Leskovik” 1174 m nadmorske visine. Na planini se nalazi veliki broj uređenih izletišta koja su u letnjim mesecima izuzetno posećena: Grudno, Očno, Kalinovica, Barudžija, Šopur, Vlasina, Oštra čuka.


U blizini izletišta “Grudno” nalazi se vodopad Ripaljka,  prvi spomenik prirode koji je zaštitila država zakonom iz 1948. Godine. Ukupna visina vodopada je 40 m. Vodopad treba posetiti u proleće, kada je protok vode najveći. Tokom letnjih meseci količina vode znatno opadne.


Na izletištu “Očno” turističku atrakciju predstavlja „kamen ljubavi“ , usamljena stena na sredini velike livade je simbol zaljubljenih. Predanje kaže da su se na steni voleli hajduk Veljko i Čučuk Stana. I danas je običaj da dvoje mladih i zaljubljenih stane na kamen i poljubi se, verujući da to garantuje večnu ljubav. Ako se dvoje popnu na stenu zajedno i fotografišu se, ostaju zaljubljeni do kraja života.


Ozren


Predeo “Ozrenske livade” je  predeo izuzetnih odlika i nalazi se pod zaštitom države. Na ozrenskim livadama nalazi se izvor „Ðerđelez“ koji je bio poznat još iz vremena pod Turcima. Turci su pored izvora činili bogomolju za kišu, a pravoslavci su se umivali radi boljeg vida.


Na planini Ozren raste zaštićena endemska biljka koralni božur (Paeonia coralina). Ozren bitno utiče na specifičnu sokobanjsku mikroklimu, pre svega zbog ruže vetrova – specifične cirkulacije vazduha i visoke koncentracije negativnih jona.


Ozrenskim stazama može se doći do Ozrenske pećine u kojoj su otkriveni tragovi neolitskog čoveka.


Manastir Jermenčić izgrađen u XIV veku (1392. godine). Njegova crkva je posvećena svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu. Predanje kazuje da su manastir podigli Jermeni.