Temačka klisura


Zasigurno najatraktivnija klisura u ovom delu pirotske opštine je Temačka klisura, ili kako je od milošte zovu meštani "Mali Kolorado", što je zasigurno tačno. Kroz Temačku klisuru protiče istoimena reka Temštica koja stvara zaseke i strme litice koje su na pojedinim mestima visoke preko 200 m. Do ulaza u samu klisuru stiže se za oko 30 minuta asfaltnim putem.


Temačka klisura


Piljski vodopad (ili Pilj) je drugi po visini vodopad u Srbiji sa 64 metra. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do na Staroj planini. Udaljen je oko 39km od centra Pirota. Smešten je u veoma nepristupačnom i šumovitom predelu ispod vrha Pilj (1.467 metara) na Piljskom potoku. Zbog svoje zabačenosti otkriven je tek 2002. godine, a do tada je za njega znalo samo lokalno stanovništvo.


Vodopad se sastoji iz dve kaskade „Gornji Pilj“ (niža) i „Donji Pilj“ (viša). Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara. Vodopad na dnu formira veliki vrtlog. U neposrednoj blizini su i vodopadi Čunguljski skok i Kurtulski skok.