Sićevačka klisura


Sićevačka klisura je uzak deo doline Nišave između sela Prosek i Ravni Do, 14 km uzvodno od Niša. Duga je oko 15,9 km i sastavlja Nišku dolinu sa dolinom Bele Palanke. Nalazi se na putu Beograd - Niš – Sofija pa se pravi razvoj turizma očekuje za nekoliko godina kada će biti završena obilaznica preko Ploča.


Klisura je podeljena na dva dela, gornju i donju klisuru, ili Crnčansko-gradištansku i Ostrovičku klisuru. Gornji deo je uži i sličniji kanjonu, dok je donji sa širokim blagim padinama. Klisura je oivičena Svrljiškim planinama sa severa i obroncima Suve planine s juga.
Klisura pruža dobre uslove za alpinizam i paraglajding.


Sićevačka klisuraNa reci Nišavi još uvek radi hidroelektarana podignuta početkom XX veka. Od ostalih objekata u klisuri, značajni su crkva Sv. Petke u Ostrovici i Sićevački manastir Sv. Bogorodice, sagrađen 1644 god, a obnovljen 1875, nakon rušenja od strane Turaka. U selu Sićevu, poznatom po vinogorju i vinu, svakog leta se održava najstarija likovna kolonija na Balkanu, čiji je osnivač 1905. godine bila slikarka Nadežda Petrovič. U maju 2009. godine ovde je održan svetski kup u raftingu.


U Sićevačkoj klisuri postoji jedan hotel i dvadesetak restorana.