Moravica


Sokobanjska Moravica pripada grupi brdsko-planinskih rečica. Dugačka je oko 57km i ima površinu sliva od oko 606 kvadratnih kilometra. Nastaje spajanjem dva potoka Izgare i Tisovika i kad primi vodu iz vrela, poznatog kao Vrelo Moravice, nastavlja da teče Sokobanjskom kotlinom kao glavni vodotok čitavog područja u koji se slivaju sve rečice i potoci koji dolaze sa obližnjeg Ozrena i Rtnja. Izvire na mestu zvanom Vrelo-Istoci, u podnožju planine Device.


Njen izvor predstavlja prirodni fenomen jer se javlja u vidu razlivenog rečnog toka koji nastaje od brojnih izvora. U blizini izvora nalazi se crkva Sv. ilije, izgrađena sredinom 19. veka na inicijativu Perside Karađorđević, supruge Aleksandra Karađorđevića. Blizu izvora je i Markova pećina, koja je po predanju poslužila Marku Kraljeviću i njegovom konju Šarcu kao sklonište. Izvore reke Moravice je jedno od vrlo posećenih izletišta u okolini Sokobanje.


MoravicaU svom gornjem toku Moravica prolazi kroz živopisni kanjon dužine oko 1,5km, gde stvara vrlo duboke lonce tj. „kace”, duboke i do 5m. U delu kroz Sokobanju postoje vrlo atraktivne plaže oje su tokomletnjih meseci prepune kupača. Najpoznatije su: Župan, Šest kaca, Tri kace i Džentlmen.


Negde na pola svog toka prema Južnoj Moravi je pregrađena i 1978. godine je nastalo Bovansko jezero. Temperatura vode većim delom godine ne prelazi 18C dok se u letnjim mesecima voda Moravice zagreje i do 26C.