Zvonačka banja


Zvonačka Banja udaljena je 50 km od Pirota. Leži na šumotivitim obroncima Vlaške planine, na nadmorskoj visini od 670 m, pa se ubraja u banje sa najvećom nadmorskom visinom u našoj zemlji. Banja ima obeležje i klimatskog mesta, zbog specifične ruže vetrova i velikog broja negativnih jona u vazduhu.


Zvonačka Banja


Do Zvonačke Banje se dolazi regionalnim putevima iz pravca Pirota i Babušnice, dolinom reke Jerme.
Rimski bazen i drugi arheološki nalazi govore da je Zvonačka Banja bila poznata u antičko doba i u vreme srednjovekovne Srbije. Zvonačka Banja, koja je naziv dobila po obližnjem selu Zvonce, kao lečilište je obnovljena 1912.


U Zvonačkoj Banji postoje izvori mineralne vode temperature 28°C i protoka 9 litara u sekundi, koji se koriste za piće i kupanje. Prirodni lekoviti činioci koriste se za prevenciju i lečenje, sa primenom modernih terapijskih tehnika (hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija, parafinoterapija, laseroterapija), uz pešačenje stazama zdravlja.


U Zvonačkoj Banji se leče:


- bolesti lokomotornog aparata
- nervne bolesti (neuralgije, neurastenije, psihoneuroze, vegetativne neuroze)
- povišeni krvni pritisak
- poremećaji periferne cirkulacije
- reumatizam
- menadžerske bolesti
- klimakterične tegobe
- upalne promene na očima


Reka Jerma u blizini Zvonačke banje


U Zvonačkoj Banji postoje brojni sportski tereni: dva zatvorena i jedan otvoreni olimpijski bazen sa mineralnom vodom, tereni za košarku, mali fudbal, odbojku i tenis. Netaknuta priroda koja okružuje banju prijatna je za šetnje i izlete.


U neposrednoj blizini banje nalazi se živopisna klisura reke Jerme. Greben Asenovo kale, na nadmorskoj visini od 1032 m, jedino je mesto u Srbiji gde se mogu videti gnezda surih orlova. U blizini je i atraktivna pećina Vetrena dupka, sa kanalima dužine 4 km.


Gosti mogu da posete i obližnje srednjovekovne manastire, od kojih je najpoznatiji manastir Poganovo iz 14. veka i manastire Sukovo i Temska.


Postoje mogućnosti za lov, ribolov i planinarenje po Vlaškoj i Staroj planini.