Gamzigradska banja


Gamzigradska Banja se nalazi 220 km od Beograda i 11 km od Zaječara. Leži u dolini donjeg toka Crnog Timoka, nedaleko od magistralnog puta Zaječar-Paraćin, na nadmorskoj visini od 160 m. Gamzigradska Banja je pod uticajem kontinentalne klime, s tim da mikro-klima ima i odlike podplaninskog podneblja.


Gamzigradska Banja


Okružena šumovitim brežuljcima, sa čistim vazduhom i nedirnutom prirodom, Gamzigradska Banja predstavlja prijatno mesto za lečenje i odmor. Banja ima više izvora termomineralnih voda, temperature od 38 do 43°C, koje se ubrajaju u zemno-alkalne hiperterme, odnosno akroterme. Nije slučajno što je još u 3. veku naše ere rimski car Gaj Galerije Valerije Maksimilian, koga istoričari opisuju kao čoveka koji patio od reume, baš na ovom mestu podigao svoju luksuznu palatu.


Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“. Posebno su atraktivna dva zatvorena bazena sa termomineralnom vodom koji su okruženi prelepim zidnim mozaicima.


U Gamzigradskoj Banji se leče:

- oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema
- bolesti vezivnog tkiva
- zglobni i vanzglobni oblici reumatizma
- degenerativna oboljenja zglobova
- ortopedske bolesti i posttraumatska stanja
- anomalije dečjeg uzrasta
- neurološka oboljenja
- ginekološka oboljenja


Gamzigradska Banja


Gamzigradska Banja ima izvanredne uslove za pripremu sportista. Tu su zatvoreni bazeni, teretana, fudbalski teren, tereni za male sportove i teniski tereni. U toku priprema sportisti su pod stručnim nadzorom lekara sportske medicine, a postoji mogućnost da se svakom sportisti uradi test opterećenja srca i overi takmičarska knjižica o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti.
Banja pruža izuzetno dobre uslove za rekreativnu nastavu. Uz lekarski nadzor, Specijalna bolnica pruža deci poseban zdravstveni pregled od strane fizijatra, radi utvrđivanja pravilnosti držanja tela i stanja tabana.


U samoj Gamzigradskoj Banji se nalazi jedna od najstarijih hidrocentrala u Srbiji. Na 3 km od Gamzigradske Banje nalaze se ostaci carskog dvorca Felix Romuliana, koji je sagrađen po zamisli cara Gaja Galerija Valerija Maksimilijama, Dioklecijanovog suvladara.


Za goste Gamzigradske Banje postoji mogućnost organizovanja izleta do Zlotskih pećina, Rajačkih pivnica, planine Rtanj, manastira Suvobor i Grliškog manastira.