Etno kuće i vodenice


Etno kutak “Grudonjske vodenice” nalazi se u naselju Gradašnica (2 km od centra) na istoimenoj rečici. U svom sastavu ima 2 vodenice, stare više od dva vekа.


I pored toga što je sagrađena pre više od 200 godina, vodenica je zadržala svoju osnovnu funkciju a to je meljava žita. Velika vodenica je preuređena u etno-kuhinju gde svako od posetilaca može da, uz pomoć instruktora etnološke radionice „Etnos“, po tradicionalnoj recepturi pripremi jela sokobanjskog kraja. Druga manja vodenica će biti preuređena u radionicu starih zanata, gde će posetioci učiti osnove zaboravljenih zanata i biti u prilici da uz pomoć instruktora izrađuju suvenire.


Etno kutak “Grudonjske vodenice”


U dvorištu se nalazi mali amfiteatar u kome se održavaju različiti programi vezani za istoriju i tradiciju sokobanjskog kraja (predstave, nastupi kulturno-umetničkih društava, posela i dr.)
U neposrednoj blizini etno kutka nalazi se crkva posvećena Sv. Velikomučenici Marini. Izgrađena je 1928. god., na ruševinama nekadašnje srednjovekovne crkve, čiji su temelji otkriveni 1913. god. U vreme turske vladavine ovde se nalazio jedan od retkih pravoslavnih hramova na teritoriji Sokobanje. O tome svedoči sačuvani nadgrobni spomenik popadiji Petkani iz 1648. god.

INFO: Organizacija za turizam, kulturu i sport Sokobanja
Tel: +381 18 833 098
www.sokobanja.rs
e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


Etno-kuća „TORLACI“ se nalazi u kotlini Grbulovačkog potoka na imanju površine oko 1 ha, koje se sastoji od objekata, livade, voćnjaka, brežuljaka i mini-jezerca, što sve čini jedan jedinstveni i atraktivni etno-ambijent.


Etno-kuća „TORLACI“


Sve usluge iz ponude su poluotvorenog tipa – uz rezervaciju i zakazivanje, što korisniku pruža dodatni osećaj udobnosti i sigurnosti prilikom korišćenja istih. Imajući u vidu sadržaje samog objekta i realne turističke potencijale ovog područja na daljini od najviše 60 km, ponudu svrstavamo u četiri izražene kategorije, koje mogu pratiti zajednički sadržaji.


Od objekata sadrži:
• Restoran, kapaciteta do 60 osoba;
• Tri konaka: „ČAKMARA“, „TLAKANA“ i „AMBAR-APARTMANI“, kapaciteta od ukupno 30 ležajeva;
• Otvorena terasa, kapaciteta oko 100 osoba;
• Sala za sastanke i doručak, kapaciteta oko 30 osoba;
• Etno-„KUJNA“ za iznajmljivanje;
• Recepcija;
• Zatvoreni i otvoreni parking prostor;
• Prateći objekti: kuhinja, kotlarnica, vešernica, radionica, šupa-garaža za terenska vozila i štenara.

www.malareka-torlaci.com