Dimitrovgrad

Istočna kapija


Dimitrovgrad,  smešten na obroncima Stare planine, najistočnoji je grad Republike Srbije. Udaljen je četiri kilometara od srpsko - bugarske granice i graničnog prelaza „Gradina“. Zbog svog položaja izuzetno je atraktivan za tranzitni turizam i predstavlja mesto za odmor mnogim putnicima.


Istočna kapija


Arheološki nalazi govore da je na ovoj lokaciji život postojao još u praistorijsko doba. Na antičkom putu, poznatom kao „VIA MILITARIS“ (čiji dobro očuvani ostaci postoje i danas), u davna vremena smestio se grad Dimitrovgrad. Više puta u svojoj dugoj istoriji grad je menjao ime, u antičko doba nosio je ime „Balanstra“, tokom turske vladavine nazivan je „Tekvi Binari“ i slovenski „Zarinbrod“ ili „Caribrod“. Za ovaj poslednji naziv vezana je i jedna lepa legenda.


Legenda kaže: Na povratku za Tursku, na mestu današnjeg Dimitrovgrada, zaustavio se karavan turskog cara. Car je poželeo da pređe na drugu stranu Nišave, međutim, mosta nije bilo. Car zbog toga izda naređenje da se napravi most, odnosno brod. Most je sagrađen i ispunjena je careva želja. To mesto narod zatim prozva „Carski brod“ odnosno „Caribrod“. Tako je nastalo staro ime koje je Dimitrovgrad nosio do 1950. godine


Zbog živopisnog prirodnog okruženja, ali i brojnih kulturno-istorijskih spomenika u njenoj blizini, ova varošica je izuzetno primamljiva. Tu se nalazi crkva Roždestva Presvete Bogorodice, sagrađena 1882. a rekonstruisana početkom 1997. U neposrednoj blizini grada je i crkvica Svetog Dimitrija, popularno nazvana Manastirče, sagrađena 1870. godine. Na 15 kilometara od Dimitrovgrada, u dolini reke Jerme, smešten je manastir Sveti Jovan Bogoslov, poznatiji kao Poganovski manastir.